ARHIVA 2007.

IZLOŽBA FOTOGRAFIJA „VIZUALNE MEMORIJE"

Ovo je bila prva zajednička izložba autora koje okuplja Udruga za kulturu osoba oštećena sluha Hrvatske „Svijet tišine" koja se održavala od 05. – 26. lipnja 2007. godine. Na svečanom otvorenju izložbe „VIZUALNE MEMORIJE" u 19:00 sati u Europskom domu Zagreb, gdje su izlagali Borivoj Kubelka, Željko Hrsan, Lino Ujčić, Sanja Pavlović i Vanda Šagovac, govorio je gdin. Ivica Tomić iz Zagrebačkog foto kino saveza i ustvrdio da iako među autorima postoji razlika u poznavanju fotografskog umijeća i tehnika snimanja, daje se naslutiti da ih povezuje srodna fotografska estetika. Zakinuti za svijet zvukova, zaklonjeni tišinom, ovi autori ponudili su nam svojim fotografijama tišinu samu. Motivi zaspale mačke za sunčanog popodneva, kameni držač rukohvata koji čeka onemoćalu ruku, puž na teškom i sporom putu, stare kamene kuće, cvijeće i trave zagledane u nebo – sve su to slike mira i tišine. I potok koji žubori snimljen je dugom brzinom zatvarača pa izgleda da se mliječna magla spustila u korito i potpuno zagušila zvuk žubora.

Ujedno smo iskoristili priliku kako bismo publici predstavili web stranicu Udruge „Svijet tišine" te pokazali dio zanimljivosti koje objavljujemo te predstavili autora web stranice gdina. Davora Nikolića, a druženje i uživanje u izložbi naši su gosti nastavili u toploj atmosferi okruženi ljudima, slikama vizualnih memorija te u domjenku koji je pripremljen za taj događaj. Nadamo se da vam se svidjela naša izložba!

 


ARHIVA 2007.

VELIKI USPJEH HRVATSKIH GLUHIH SLIKARA U ITALIJI


Na poziv Udruženja gluhih umjetnika iz Milana (Famiglia Artistica Silenziosa) da sudjelujemo na 19. Internacionalnom slikarskom natječaju koji je namjenjen isključivo gluhim slikarima, Udruga „Svijet tišine" prvi put je na inozemno natjecanje prijavila 4 gluha slikara iz Hrvatske - Josipa Vukojevića, Koču Popovića, Mirjanu Sorko- Nikolić i Kristinu Popović.
19. Internacionalno slikarsko natjecanje (19.CONSORSO INERNAZIONALE di PITTURA ) na temu „Uramljena Valcuvia" (VALCUVIA in CORNICE) održavalo se od 15.06 do 17.06.2007. u Italiji, mjesto Cuvio, Provincia di Varese.


U velikoj konkurenciji od 42 umjetnička djela, umjetnika iz Italije, Francuske, Rusije, Bjelorusije, Ukrajine, Poljske, Mađarske, Slovačke, Švicarske, Španjolske bilo je predviđeno pet nagrada. Hrvatski slikari postigli su veliki uspjeh i to:
Prvo mjesto: osvojio je slikar Josip Vukojević, Slobodnica, Slavonski Brod
( naziv slike "Cuvio zimi" , tehnika: suhi pastel)
Četvrto mjesto: osvojila je Mirjana Sorko-Nikolić, prof. iz Zagreba, (naziv djela „Cuvio u sumrak", keramika-raku tehnika)
Kristina Popović osvojila je medalju kao najmlađa gluha učesnica ovog natjecanja, učenica je 2. razreda Škole primjenjene umjetnosti, Zagreb
( naziv djela: " Cuvio u snovima", tehnika: akvarel)


Hrvatska ima kvalitetnih umjetnika počevši od Slave Raškaj, Hinka Gudca pa do danas (slikara, keramičara, tekstilnih dizajnera, fotografskih umjetnika) ali nisu imali priliku ići izvan granica svoje zemlje.


Ovaj uspjeh bi se mogao raščlaniti na uspjeh predsjednice udruge Vande Šagovac (turistički menadžer), kao organizatorice i uspjeh slikara koji su dobili nagrade. Ali najvažniji je uspjeh timskog rada ljudi dobre volje spremnih na suradnju.


Sudjelovanje hrvatskih umjetnika na ovom Internacionalnom slikarskom natjecanju realizirano je uz potporu Ministarstva kulture i Toyota Croatia d.o.o. Zagreb


ARHIVA 2006.

30. listopad 2006. PRIMANJE KOD TATJANE HOLJEVAC

Po završetku održavanja naše izložbe „Nevidljivo i nečujno", predsjednica Vanda Šagovac je primila i prihvatila poziv na primanje na razgovor kod gđe. Tatjane Holjevac, predsjednice zagrebačke Gradske skupštine. Razgovor je protekao u dobrom i prijateljskom raspoloženju 30. listopada 2006. kojem su prisustvovale i umjetnica Eleonora Apostolova i prevoditeljica Renata Hrsan, te smo tom prilikom gđi. Holjevac uručili zahvalnicu za ustupanje Galerije Kristofor Stanković povodom naše izložbe „Nevidljivo i nečujno" te katalog spomenute izložbe. Primanje je popraćeno od strane OTV televizije te je objavljen članak u Jutarnjem listu.


ARHIVA 2006.

13. – 17. rujan 2006. - IZLOŽBA NEVIDLJIVO I NEČUJNO

U Galeriji Kristofora Stankovića u Starogradskoj viječnici se od 13. do 17. rujna 2006. održala prva izložba u organizaciji Udruge „Svijet tišine" pod nazivom „Nevidljivo i nečujno" povodom Međunarodnog dana gluhih osoba. Realizirana je pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi te su istim povodom izdani i katalozi. Povodom otvaranja izložbe govor je držao Zoran Ferić, renomirani hrvatski književnik i profesor koji je napisao i predgovor za naš katalog, te su nas svojim toplim riječima počastili i Damira Tolić, zamjenica ministra kulture te naš najpoznatiji kantautor i glazbenik Arsen Dedić. Dobar odaziv gostiju možemo zahvaliti izuzetnim izloženim radovima naših gluhih umjetnika: Koča Popović, Lino Ujčić, Ivan Lisičin, Ming Sheng Pi, Ante Radoš, Antun Margaretić, Eleonora Apostolova, Jakov Korda, Josip Vukojević, Nikola Vukojević, Mirjana Nikolić, Borivoj Kubelka, Iva Vrbos, Gordana Vuger-Jerković, čije biografije možete pogledati na našoj web stranici. Izložba je medijski popraćena od strane Z1 i OTV televizije, te Zagreb News-a i Metropole.

 

 


 

   image

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 arhiva2007

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 NevidljivoPOZIVNICA-