ARHIVA 2010.


IZLOŽBA "ŠPORTAŠI U TIŠINI"


U organizaciji Udruge za kulturu osoba oštećena sluha Hrvatske „Svijet tišine" i Hrvatskog športskog saveza gluhih upriličena je izložba športskih fotografija gluhih športaša „Športaši u tišini" fotografa Željka Hrsana koja se održala od 8. do 18. rujna 2010. godine s početkom u 19 sati u galeriji Kristofora Stankovića u Starogradskoj vijećnici.


U predgovoru koji je za katalog napisao gospodin Ivica Tomić (Zagrebački foto kino savez) stoji:
„Neke fotografije Željka Hrsana nastale su prije gotovo trideset godina, a neke tek prije nekoliko mjeseci. Željko Hrsan živi s fotografijom cijelo to vrijeme. Kao na ovoj, a i na budućim izložbama, iznenadit će nas kako svojom skromnošću i nenametljivošću, tako i ozbiljnim fotografskim rukopisom koji ispisuje vrijeme u kojem živi. Na ovoj izložbi predstavio se kolekcijom športske fotografije. Na fotografijama nisu oni športaši koje svakodnevno vidimo u javnim medijima i koje bi svatko od nas mogao odmah prepoznati, već su pred vama fotografije ljudi koji su pravi ljudski i športski heroji, ali nisu tako često u medijima. Željko Hrsan na ovoj izložbi fotografira gluhe osobe koje kroz šport pokazuju da su istinski športski junaci koji mogu i brže, i bolje, i dalje i više. Športska fotografija je izuzetno teška fotografska disciplina koja zahtijeva puno znanja i skupe fotografske opreme. Potrebno je s mjesta koje ne smije nimalo ometati športaša, snimiti trenutak u kojem športaš nadilazi svoje mogućnosti, trenutak u kojem on postaje svijet za sebe, cijelim svojim bićem sveden na odlučujući servis, šut, gol, skok, preskok zadnje prepone ili šahovski potez koji će dovesti do pobjede. Sa skromnijom fotografskom opremom od one kojom snima većina športskih fotografa, Hrsan snima kadrove kojima posjetitelju oživljava najupečatljivije detalje natjecanja na kojima su gluhi sportaši, po ko zna koji put, još jednom pobijedili".


ARHIVA 2009.

Udruga za kulturu osoba oštećena sluha Hrvatske 'Svijet tišine' dobila je priznanje za suradnju u kulturi gluhih i nagluhih umjetnika Hrvatske i Italije od Nacionalnog saveza gluhih Italije - županijsko vijeće Milano, zatim od Udruga za kulturu 'Tiha umjetnička obitelj' iz Milana, Udruge za kulturu gluhih iz Rima Venere Arte – I.A.D.A., te gradonačelnika grada Cuvio. Priznanje je također dobila i predsjednica udruge „Svijet tišine“ Vanda Šagovac za ozbiljnost u radu i nastojanju umrežavanja udruga u kulturi gluhih dviju država Italije i Hrvatske.


ARHIVA 2009.

AKVARELISTIČKA KOLONIJA

Udruga za kulturu osoba oštećena sluha Hrvatske "Svijet tišine" iz Zagreba sudjelovala je na akvarelističkoj koloniji u čast Slave Raškaj koju je priredio Zavičajni muzej Ozalj. Kolonija je održana u subotu, 19. rujna u Starom gradu Ozalj. Umjetnici "Svijeta tišine" su prvi puta sudjelovali na likovnoj koloniji u organizaciji Zavičajnog muzeja Ozalj na poziv profesorice Branke Stergar i ravnateljice Zdenke Stupić. Sudjelovali su gluhi slikari različitih slikarskih iskustava i obrazovanja: Iva Vrbos, Jasminka Glibotić, Josip Vukojević, Koča Popović, Lino Ujčić, Mingi Phi, Mirjana Nikolić, Nikola Vukojević i Pavao Bohaček.

"Ova likovna kolonija je poticaj gluhim slikarima da više rade na slikarskom obrazovanju, ali i na samopouzdanju." - istakla je tom prigodom predsjednica udruge "Svijet tišine" Vanda Šagovac i dodala:

"Kao prvo imali smo prekrasno vrijeme, što je pozitivno utjecalo na gluhe umjetnike. U Stari grad Ozalj došli smo ujutro u 10 sati, gdje nas je osim suncem obasjanog dvorca dočekala vrlo ljubazna prof. Branka Stergar i poželjela nam dobrodošlicu, nakon čega nas je došla pozdraviti i gradonačelnica grada Ozlja Biserka Vranić.A nakon kavice i okrijepe umjetnici su obišli stari grad Ozalj i pronašli kutak za slikanje. Nakon jednodnevne izložbe slike ostaju u fundusu muzeja Stari grad Ozalj. Posjetili smo i grob Slave Raškaj i Pavlinski samostan.". Kolonija u organizaciji udruge „Svijet tišine“ održana je u spomen na izutenu gluhu slikaricu čiji akvareli predstavljaju krajem 19. i početkom 20. stoljeća.


ARHIVA 2009.

1. međunarodna izložba gluhih umjetnika " Snaga boja u tišini", Zagreb 01. – 06. prosinca 2009.

Međunarodna izložba gluhih umjetnika ''Snaga boja u tišini'', otvorila je vrata galerije ''Kristofor Stanković'' u Zagrebu od 01. – 06. Prosinca 2009., uz dodjelu nagrada, za prva tri mjesta u umjetničkom uspjehu. Izložbu je organizirala Udruga za kulturu osoba oštećena sluha Hrvatske ''Svijet tišine''. Ideja za organiziranjem 1. međunarodne izložbe gluhih umjetnika u Hrvatskoj – Zagrebu, uslijedila je nakon četiri godine postojanja i uspješnog rada udruge. Jedna od temeljnih značajki ove izložbe je ukazati likovnoj javnosti, a i drugim ljubiteljima umjetnosti na kulturu gluhih. Isto tako želimo da ova izložba dodatno potakne komunikaciju i interakciju osoba s oštećenim sluhom i onih koji to nisu.

Otvorenju izložbe prisustvovali su mnogi posjetitelji, te i sami umjetnici – neki koji su povodom tog događaja doputovali čak iz dalekih krajeva, poput Rusije. Povodom samog otvorenja, podijeljene su i svečane nagrade za prva tri mjesta u umjetničkom uspjehu, za koje se natjecalo 30 kandidata i kandidatkinja iz cijele Europe: Italije, Rusije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Rumunjske, te naravno - Hrvatske. Prvo mjesto pripalo je Josipu Vukojeviću iz Hrvatske, sa djelom koje apstraktno prikazuje Trg Bana Jelačića, no u isto vrijeme sa zavidnom opipljivošću igre svjetla dočarava glavni trg naše metropole. Nagradu je primio uz sponzorstvo Turističke zajednice grada Zagreba.

Drugo mjesto (iako se zapravo radilo o dva prva mjesta i jednom drugom, op.a.), osvojio je Igor Soldatenkov iz Rusije, čije je djelo svojevrsnog akta prikazano veselom igrom žarkih boja, koje na promatraču ostavljaju dojam ''živosti'' same slike. Nagradu je primio uz sponzorstvo American Expressa, Privredne Banke Zagreb. Posljednji, no nimalo zapostavljeniji umjetnik, Dušan Nikolić iz Srbije, osvojio je treće mjesto svojim djelom bikova u trku – toliko fluidno i detaljno naslikanih, da se prvim pogledom gotovo čine kao da su u pokretu. Nažalost, nagradu pod sponzorstvom Hrvatske gospodarske komore, nije mogao biti prisutan preuzeti, pa će mu se naknadno uručiti od predsjednice udruge. Iako su sponzori ipak velikodušno nagradili ova tri vrsna umjetnika, primjetno je da je Grad Zagreb zakazao s mogućom podrškom i medijskim praćenjem događaja. Već smo pričali o manjku kulturne osviještenosti u Hrvatskoj, no neprimjereno je ignorirati bilo koju sferu kulture i umjetnosti – ma koliko možda izazivala otežanu komunikaciju s njenim umjetnicima-vladarima.

Na kraju, ovi vrsni umjetnici marljivo rade i predaju se svojim djelima sa srčanošću, upravo zato da im se odaje isto priznanje i ravnopravnost koju dobivaju svi talentirani umjetnici u Hrvatskoj. Kako je rekao prof. Stanko Špoljarić, koji je prisustvovao otvorenju – manjak korištenja svih osjetila, čak i u slikanju stvara određeni hendikep koji se reflektira u samom djelu, no uronjenost u svijet tišine pogoduje punoj kreativnoj koncentraciji; svojevrsnoj disciplini u tvorbi djela. Stoga, odvojite trenutak vašeg vremena, posjetite galeriju i dozvolite si da vas iznenadi disciplina ovih umjetnika.


ARHIVA 2008.

MEĐUNARODNA KULTURNA SURADNJA

U periodu od 13. - 15.06. 2008. članovi udruge "Svijet tišine" po treći put sudjelovali su na 20. međunarodnom natjecanju gluhih umjetnika „Valcuvia in cornice". Zahvaljujući svojem radu i kvaliteti te entuzijazmu predsjednice udruge Vande Šagovac osvojene su mnoge nagrade.
Prvo mjesto je osvojio umjetnik Ming Sheng Pi, član udruge iz Zagreba, drugo mjesto je osvojio umjetnik Nikola Vukojević, član udruge iz Slavonskog Broda, četvrto mjesto je osvojio umjetnik Josip Vukojević, član udruge također iz Slavonskog Broda, te je prvo mjesto u konkurenciji mladih osvojila Kristina Popović, članica udruge iz Zageba.


 Sportaši u tišini

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 arhiva2009 1.clanak_bez_naslova

 

 

 

slika2 thumb

 

 

 slika thumb

 

  

 arhiva2009 1medjunarodna_izlozbagluhihumjetnikaSnaga_boja_u_tisini

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 arhiva2008