Najava u 2011.

U organizaciji Udruge „Svijet tišine“ održat će se 2.Međunarodna izložba gluhih umjetnika pod nazivom TIŠINA U ZAGRLJAJU JADRANSKOG VALA, u galeriji Starogradske vijećnice od 24.rujna do 01.listopada 2011.godine u Splitu. Cilj ove izložbe je promicanje umjetnosti gluhih osoba kao i poticanje integracije osoba s invaliditetom kroz umjetnost. Izložba će se održati pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske, gosp.Ive Josipovića sa željom da ova izložba, kao važan kulturološki događaj na kojoj će sudjelovati i gluhi umjetnici iz europskih zemalja, doprinese još snažnijoj promociji Hrvatske u Europi i svijetu.

Ovom prilikom vas pozivamo da sudjelujete na ovoj izložbi, kao značajnoj kulturnoj manifestaciji.

S veseljem očekujemo vaše prijave i vaš dolazak u Split!


2. Međunarodna izložba gluhih umjetnika "Tišina u zagrljaju Jadranskog vala"


Od 24.09. do 01.10.2011. otvorena je 2.Međunarodna izložba gluhih umjetnika u Hrvatskoj, u Staroj gradskoj vijećnici, a realizirana je pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića, a uz financijsku potporu Ministarstva kulture, Ministarstva zdravstva, Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti te Ureda za kulturu grada Splita.


Izložbu je otvorio profesor Likovne akademije Splita g. Mateo Perasović, a postavku izložbe potpisuje akademski slikar iz Splita g. Vedran Perkov.
Na izložbi je sudjelovalo 29 gluhih umjetnika i to 16 umjetnika iz Hrvatske i 13 umjetnika iz inozemstva (Italija, Francuska, Španjolska, Rumunjska, Rusija i Bosna i Hercegovina).


Na ovoj izložbi izlažu: Nicole Asselineau, Aranaud Balard, Pavao Bahaček, Franko Borghetti, Primo Cajani, Caputo Ruggiero, Fikreta Čičak, Dušan Došenovac, Sanja Fališevac, Jasminka Glibotić, Maksim Golobotov, Vanja Jović, Jakov Korda, Giuesppina Lasaponara, Antun Margaretić, Dmitry Mirilenko, Natalija Mirilenko, Ming Sheng Pi, Koča Popović, Kristina Popović, Ilisie Remus Florian, Dmitry Shiryaev, Igor Soldatenkov, Mirjana Sorko Nikolić, Lino Ujčić, Iva Vrbos, Gordana Vuger, Josip Vukojević, Nikola Vukojević i Javier Guisado Chavi.

Izložba je održana u galeriji – Stara gradska vijećnica, a otvorenju izložbe 24.09.2011. u 20h bili su nazočni: pročelnica ureda za kulturu grada Splita gospođa Maja Munivrana, koja je pozdravila sve nazočne u ime gradonačelnika grada Splita i poželjela dobrodošlicu u prekrasnom gradu Splitu, zatim izaslanik predsjednika Svjetske federadije gluhih gospodin Nebojša Vavra iz Bosne i Hercegovine, koji je pozdravio nazočne, a posebno gluhe umjetnike u ime predsjednika Allena Colina, zatim izaslanik rumunjskog veleposlanika za kulturu, zamjenik predsjednika Udruge gluhih i nagluhih Dubrovačko-Neretvanske županije – Dubrovnik, a što je najvažnije na otvorenje je došlo jako puno gluhih osoba i njihovih prijatelja te ljubitelja umjetnosti.

Svaki umjetnik izložio je dva ili tri umjetnička djela, što je bio veliki fundus umjetnina za organiziranje ove izložbe. Značaj broja prijavljenih umjetnika i dolaska u Split 29 umjetnika daje nam priznanje za dosadašnji rad, izjavio je prof. Perasović prilikom otvaranja izložbe.

S ovom izložbom koja je sigurno važan događaj za likovnu i širu javnost predstavljeni su ovi gluhi umjetnici, koji su i ovom izložbom pokazali da su vrijedan dio naše nacionalne kulture, iako ih prečesto zaboravljamo.
Gluhoća je velika prepreka u životu i svakodnevnoj komunikaciji, ali ovi umjetnici pokazuju da im je umjetnički izričaj važan poticaj za razbijanje predrasuda i ujedno osnova za komunikaciju gluhih osoba sa njihovom sredinom. Ova izložba je značajna za turističku promociju Splita na jedan drugačiji način.

Udruga "Dlan" predstavila se sa kazališnim uratkom "Gulliverova putovanja", a neki od glumaca ujedno su i članovi udruge "Svijet tišine" koji su se osim umjetničkim izričajem na izložbi predstavili i u glumi. Na otvorenju izložbe imali smo priliku odgledati predstavu posebnog gosta iz Španjolske, gospodina Javiera Guisada – gluhi umjetnik poznat kao CHAVI.

Svečano zatvaranje izložbe se održalo 30.09.2011. u Hrvatskom narodnom kazalištu u 19h uz prigodan program i dodjelu nagrada, a prema odluci stručnog tročlanog žirija u sastavu:
-    Toni Horvatić, povjesničar umjetnosti i kustos, Split
-    Sagita Mirjam Sunara, docent na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu, povjerenik za rad sa studentima s posebnim potrebama
-    Vedran Perkov, akademski slikar, Split.


Prvu nagradu čiji je pokrovitelj bio gradonačelnik grada Splita osvojio je  Dmitry Mirilenko iz Rusije za „Nebesku luku“. Drugu nagradu čiji je pokrovitelj bio gradonačelnik grada Hvara osvojio je Caputo Ruggiero iz Italije za „Leteću kuću“. Treću nagradu čiji je pokrovitelj bila Udruga „Svijet tišine“ osvojio je Mingsheng Pi iz Hrvatske za „Čemprese“.


Na slikarskom natjecanju pod nazivom Valcuvia in Cornice gluhi slikari iz Hrvatske sudjeluju već pet godina i osvojili su mnoge nagrade i priznanja zahvaljujući svojem radu i kvaliteti te entuzijazmu predsjednice udruge Vande Šagovac. Sudjelovanje na natjecanju bilo je moguće i zahvaljujući potpori Ministarstva kulture.


U organizaciji udruge za kulturu osoba oštećena sluha Hrvatske "Svijet tišine" gluhi umjetnici sudjelovali su na 23. međunarodnom natjecanju gluhih umjetnika u Cuviu – općina Varese, u Italiji od 19. – 21. lipnja. 2011.
 
Godine 2009. udruga "Svijet tišine" dobila je u Italiji zlatnu medalju za rad na umrežavanju udruga u kulturi Republike Hrvatske i Republike Italije. Ove su se godine hrvatski gluhi umjetnici nametnuli kvalitetom i prepoznatljivošću pa su od sedam mogućih nagrada osvojili pet i dva priznanja te nisu ostavili mnogo za ostale slikare.
 
Prvu je nagradu odnio Ming-Sheng Pi, član udruge iz Zagreba, drugu Nikola Vukojević iz Slavonskog Boda, treću Pavao Bohaček iz Zagreba, četvrtu Jasminka Glibotić iz Zagreba, petu Josip Vukojević iz Slavonskog Broda, a priznanje je dobila Gordana Vuger iz Zagreba.
 
U konkurenciji mladih gluhih slikara prvu nagradu je dobila Kristina Popović iz Zagreba. Udruga "Svijet tišine" nagrađena zlatnom plaketom organizatora - milanskog Udruženja gluhih umjetnika. Ovo je natjecanje pokazalo da postoji velika potreba gluhih umjetnika za okupljanjem tog tipa, jer je to prigoda za nadogradnju znanja, razmjenu iskustava sa stranim umjetnicima i uspostavljanje međusobne suradnje. To je prilika i mjesto gdje se nagrađuju uspjeh i rad.


slika3 thumb

24. rujna - 1. listopada 2011

 

2. međunarodna izložba

gluhih umjetnika

“Tišina u zagrljaju jadranskog vala”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 23thumb

 

19. - 21. lipnja 2011

 

25. međunarodno natjecanje

gluhih umjetnika u

Cuviu, Italija