Komunikacija je velika prepreka u svakodnevnom životu gluhih. No umjetnički izričaj tih osoba može biti važan poticaj za razbijanje predrasuda i osnova za komunikaciju s njihovom sredinom. Prije gotovo šest godina u Zagrebu, na inicijativu nekoliko gluhih umjetnika, osnovana je udruga za kulturu osoba oštećena sluha Hrvatske „Svijet tišine“, čiji je cilj promoviranje kulture gluhih.

Predsjednica udruge Vanda Šagovac izrazila je žaljenje što gluhe osobe ne mogu se aktivno uključiti u društveni život zbog nedostatka prevoditelja za znakovni jezik. Također joj smetaju još uvijek prisutne predrasude društva da su gluhe osobe nesposobne za rad, a činjenica je da neki od njih završe i fakultete. Glavni problem gluhima je zaposliti se, sa čime je suočena i Vanda Šagovac koja je, unatoč gluhoći, uspješno završila turistički menadžment na privatnom veleučilištu Vern u Zagrebu. Kroz udrugu Vanda Šagovac želi da gluhi umjetnici postanu prepoznatljivi svojom kvalitetom i umjetničkom osobnošću, jer gluhi umjetnici su vrijedni spomena u nacionalnoj kulturi Hrvatske. Do sada su u sklopu udruge ostvareni mnogi projekti u međunarodnoj kulturnoj suradnji. Tako već šest godina članovi udruge sudjeluju na međunarodnom natječaju za gluhe umjetnike u Italiji gdje su osvojili mnoge nagrade i priznanja.

U organizaciji udruge prošle 2011. godine u Splitu održana 2. međunarodna izložba gluhih pod nazivom „Tišina u zagrljaju Jadranskog vala“. Cilj izložbe bio je promicanje umjetnosti gluhih osoba kao i poticanje integracije osoba s invaliditetom kroz umjetnost. Također, izložbom se željelo doprinijeti snažnoj promociji hrvatskog turizma u svijetu.

Među zapaženim umjetnicima na 2. međunarodnoj izložbi u Splitu je dobitnik treće nagrade naš član udruge Mingsheng Pi koji živi u Zagrebu. Do sada je održao šest samostalnih i 27 skupnih izložbi, te je sudjelovao na šest umjetničkih radionica. Mingsheng Pi uživa u pejzažima koji ga opuštaju i inspiriraju. Stoga na svojstven način slika motive iz prirode. Jedan od svestranih gluhih umjetnika je Lino Ujčić iz Pazina. Osim što se bavi slikarstvom, ilustrirao je nekoliko slikovnica za djecu i „10 najljepših bajki“ koja je namijenjena gluhoj djeci. Kao član udruge za kazalište, vizualne umjetnosti i kulturu gluhih „Dlan“ nastupao je u brojnim kazališnim predstavama u Hrvatskoj i inozemstvu.

Ljubav prema slikarstvu, Koča Popović iz Zagreba, osjećao je već djetinjstvu. Kasnije je, kao samostalni umjetnik, održao mnogobrojne izložbe u Zagrebu i inozemstvu. U svom umjetničkom izričaju koristi razne tehnike, a posebno zadovoljstvo čini mu oslikavanje starih crjepova kao zanimljive suvenire. Osim slikarstvom bavi se kiparstvom i rezbarenjem u drvetu. Svoje umjetničke radove često je darovao i u dobrotvorne svrhe. Priznaje da mu dobivene zahvalnice ne znače mnogo, jer želi što bolje pokazati kulturu gluhih. Profesorica Mirjana Nikolić godinama je radila kao likovna pedagoginja u Centru za odgoj i obrazovanje „Slava Raškaj“. Danas, kao umirovljenica, bavi se keramikom. Svoje radove izlagala je na brojnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu. Umjetnost joj čini veliko zadovoljstvo i stvara osjećaj kreativnosti. Smatra da gluhi umjetnici mogu postati vrhunski, što ovisi o kvaliteti njihovog rada i upornosti. Njezini gluhi učenici imali su izložbe s čujućom djecom i dobili mnoge nagrade. Po prvi puta Jasminka Glibotić prošle 2011. godine sudjelovala je na međunarodnoj izložbi u Cuviu u Italiji, gdje je osvojila četvrto mjesto. Slikanjem se počela baviti iz hobija, a njime se intenzivno bavi od odlaska u mirovinu. Predsjednica udruge „Svijet tišine“ Vanda Šagovac poručuje kako je važno da javnost sazna o gluhim umjetnicima putem medija. Gluhi dosta znaju o životu čujućih, ali njima nedostaje informacija o gluhima. Jedino mlade generacije dobivaju neke spoznaje o toj populaciji putem tečaja znakovnog jezika. Želi da čujući ne zaziru od gluhih jer putovi međusobne komunikacije se mogu pronaći.


Odvažili smo se i ove godine u periodu od 28. rujna do 3. listopada održali 1. Međunarodnu likovnu koloniju gluhih umjetnika na Hvaru.

Događaj je održan pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, grada Hvara i gradonačelnika Pjerina Bebića te u suradnji s Udrugom iznajmljivača grada Hvara „Hvare moj" i Turističkom zajednicom grada Hvara. Osim što smo ugostili 15 vrsnih umjetnika iz Italije, Rusije, Mađarske, BIH i kao i domaće, sveukupno nas je bilo 26-ero što je činilo jedno veselo društvance iako smo bili razmješteni kod 4 domaćina. Pitate se kakvi su dojmovi? Sjajni – trebali ste biti tamo. Radilo se, šetalo, kupalo, išlo na izlete, pokislo do gole kože, skupili smo nezaboravne doživljaje. Zadnju večer 2. listopada izložili smo rezultate svojeg rada u prekrasnoj staroj galeriji «Zvijezda mora» koja je zapravo stara kapelica u kojoj se mise služe samo 2 puta godišnje.

Prekrasni mistični ambijent galerije doprinijeo je pozitivnoj atmosferi u kojoj je našu izložbu službeno otvorila gđa. Ana Popović, predsjednica Udruge «Hvare moj» koja je ujedno bila i naš domaćin i toplo poželjela da Međunarodne likovne kolonije gluhih umjetnika u organizaciji Udruge «Svijet tišine» postane dio tradicije i turističke ponude grada Hvara, da svake godine organiziramo sve bolje likovne kolonije i da sudjeluje sve više gluhih umjetnika. Tako smo već i započeli planiranje 2. Međunarodne likovne kolonije gluhih umjetnika koju ćemo održati početkom svibnja 2013. godine. Stoga, pratite nas i naš rad, uskoro ćemo objaviti i službenu obavijest o održavanju iduće Međunarodne likovne kolonije!


Umjetnici - članovi Udruge sudjelovali su i ove godine na 24. Međunarodnom natjecanju za gluhe umjetnike u Cuviu, općina Varese, Italija pod nazivom “Valcuvia in Cornice”.

“Valcuvia in Cornice” je definitivno najuzbudljiviji događaj grada Cuvio koji se održava svake godine, rekla je gradonačelnica grada Cuvio na otvorenju 15. lipnja 2012 ., na kojem sudjeluje 53 gluha umjetnika iz Europske unije, ali i šire. Ovaj festival je postigao međunarodni ugled, kojem su doprinijeli i gluhi umjetnici iz Hrvatske sudjelujući već šest godina na ovom kulturnom događanju. Stručni žiri sastavljen od eminentnih umjetničkih kritičara napravio je selekciju i odabrao umjetnička djela za dodjelu nagrada.Kao i svake godine, postigli smo uspjeh. Prvu nagradu primio je Pavle Bohaček u konkurenciji mladih, drugu nagradu primio je Mingsheng Pi, a naša Udruga je dobila Zlatnu plaketu za dugogodišnji rad na umrežavanju udruga u kulturi gluhih u EU, ali i šire. Udruga konstantno promiče kulturu gluhih Hrvatske i na svakom ovom događanju radi promociju grada Zagreba i Republike Hrvatske, kao poželjne turističke destinacije.

Prilikom zatvaranja ovog 24. Međunarodnog natjecanja gluhih umjetnika, predsjecnica Pro Loco Cuvio, gospođa Giovana Muterlle je rekla: Ovo je bio festival umjetnosti, festival stvaranja prijateljstava među umjetnicima koje već 24 godine organizira ENS (ENTE NAZIONALE SORDI, MILANO). To je mjesto na kojem se pružaju jednake mogućnosti za gluhe umjetnike, to je mjesto gdje se priznaje umjetnost gluhih, gdje se nagrađuje, daje poticaj mladima da izraze svoj umjetnički talent.


slika4 thumb

 

 

 

 slika5 thumb

 

  

 

slika6 thumb

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

shapeimage 2

28. rujna – 03. listopada 2012

 

1. LIKOVNA KOLONIJA

GLUHIH UMJETNIKA,

GRAD HVAR

 

 

 

img 4397

15. lipanj 2012

 

MEĐUNARODNA KULTURNA

SURADNJA