Ove godine se održavalo jubilarno 25. međunarodno natjecanje gluhih umjetnika u Cuviu, općina Varese, Italija pod nazivom "Valcuvia in Cornice". Kao i svake godine, umjetnici - članovi Udruge "Svijet tišine" sudjelovali su na ovom natjecanju od 14. - 16. lipnja. U velikoj konkurenciji naši umjetnici osvojili su nagrade, i to Mingsheng Pi koji je osvojio 5. nagradu, Jasminka Glibotić koja je osvojila 6. nagradu te Pavao Bohaček koji je osvojio 1. nagradu u konkurenciji za mlade.

Ukupan poredak pobjednika natjecanja:
1. mjesto - umjetnik Zsolt Laki, Mađarska
2. mjesto - umjetnik Jamshid Sahradi, Iran
3. mjesto - umjetnica Vera Bergamaschi, Italija
4. mjesto - umjetnik Artur Kostylev, Rusija
5. mjesto - umjetnik Mingsheng Pi, Hrvatska
6. mjesto - umjetnica Jasminka Glibotić, Hrvatska

U konkurenciji mladih ispod 30 godina:
1. mjesto - umjetnik Pavao Bohaček, Hrvatska


U periodu od 20. - 28. svibnja 2013. godine u organizaciji Udruge za kulturu osoba oštećena sluha Hrvatske "Svijet tišine" i Deaf Travel Croatia na čelu s predsjednicom Vandom Šagovac, Hrvatska je ugostila gluhog američkog novinara g. Joel Barish-a i ekipu njegove emisije "No Barriers". Gostovanje g. Barish-a u Hrvatskoj ostvareno je uz financijsku potporu Hrvatske turističke zajednice, Turističke zajednice grada Zagreba, te su ostali sponzori bili TZ gradova Dubrovnika, Pule i Karlovca, Turistička zajednica Krapinsko-zagorske županije, Udruga privatnih iznajmljivača "Hvare moj" te Grad Zagreb.

G. Joel Barish je s bratom Jedom 2003. godine osnovao DeafNation Inc., međunarodnog lidera u video sadržajima, vijestima, socijalnim mrežama i posebnim događajima koji okupljaju zajednicu osoba oštećena sluha te organiziraju DeafNation Expo na godišnjoj razini. G. Barish je gluhi novinar i odvažan voditelj emisije No Barriers koja prati standard života gluhih osoba diljem svijeta i ujedno medijski pokriva državu koju posjećuje i time radi promociju te države. Stoga je i prilikom posjete Hrvatskoj izrazio želju da vidi autohtonu turističku ponudu Hrvatske kao i njezinu autohtonu gastronomiju. Tijekom osam dana boravka koji je započeo i završio u Zagrebu naši gosti su imali priliku na jedinstven način obići staru jezgru Zagreba na Segway Touru i posjetiti Croatin dućan gdje im je ispričana priča kako su Hrvati izumili prvu kravatu. Posjetili su Mariju Bistricu i aktivno sudjelovali u izradi tradicionalnog hrvatskog suvenira - Licitarskog srca. Gradonačelnik Milan Bandić pozvao je na druženje uz kavu naše goste i pružio punu podršku našem projektu. Ni kiša nije mogla spriječiti uspon na Dubrovačke zidine i uživanje u prekrasnom pogledu koji nudi, kao i posjet Clara Stones draguljarnici gdje je g. Barish vidio jedne od najljepših komada nakita od crvenih koralja, autohtonih s područja Dubrovačkog podmorja te je i sam polirao taj dragocjeni koralj uzevši u obzir podatak o vremenu potrebnom da naraste, njegovim svojstvima i uvjetima ubiranja s morskog dna. U Stonu nažalost zbog kiše nismo mogli aktivno sudjelovati u vađenju kamenica no stoga smo posjetili Stonsku solanu, najstariju u Europi te uživali u morskim delicijama iz ponude Ville Korune. Split ih je oduševio s pašticadom, Hvar s gregadom i gostoljubivosti domaćina te proizvodima iz domaće radinosti, hvarska lavanda i lavandino ulje, sapuni od maslinovog i lavandinog ulja, ovčji sir u maslinovom ulju i domaći kruh, voćni sir te orahovica i sok od mente. U Buzetu smo kod obitelji Karlić uživali u delicijama s tartufima, koji se u SAD-u smatraju jelom za bogate s obzirom da se u SAD-u mogu konzumirati samo jedan tjedan u godini i tada si ih mogu priuštiti samo oni dubljeg džepa. U kišnoj i skliskoj hrastovoj šumi pas Crnko je za emisiju No Barriers pronašao čak dva tartufa, a Pulska nas je Arena u sumrak dočekala obasjana predivnim zrakama sunca. Fužine se mogu pohvaliti jedinom špiljom prilagođenom za invalidne osobe u Europi, špiljom Vrelo, a restoran Bitoraj izvrsnom ponudom jela od divljači, gostoljubivošću i također prilagođenošću za osobe s invaliditetom. Karlovački sajam vlastelinstva na Dubovcu je postao kulisa za našeg novinara koji se preobukao u vlastelina i sukobio se sa svojim fotografom rekvizitima starinskog oružja, a potom je postao skromni seljak i izrađivao grnčariju. Krapina im je pružila uvid u sam postanak čovjeka u Muzeju krapinskih neandertalaca, a Vuglec Breg zagorsku gastro ponudu dok ih je kiša ovaj put omela u naumu da biciklima otkrivaju tajne ljepote Krapinske zagore.

Nekome će se možda činiti suvišno nabrajanje mjesta, hrane i doživljaja koje su naši gosti iskusili, međutim, naše goste je kiša pratila svih 8 dana posjeta, i od izuzetne je važnosti bilo iskoristiti i ponuditi najbolje od Hrvatske. Svakako je sigurno reći jedno, da od Hrvatske nisu očekivali ništa od onoga što su vidjeli i stoga možemo očekivati i drugi posjet od g. Barish-a i njegove ekipe, jer 8 dana je bilo premalo za vidjeti sve ljepote koje skrivaju hrvatski gradovi i otoci, sve okuse koje skriva kuhinja naših baka, poljoprivredu koja daje najbolje proizvode, aktivnosti i avanture koje pružaju naše more, planine i šume.


 

25. MEĐUNARODNO NATJECANJE

GLUHIH UMJETNIKA U 

CUVIJU, ITALIJA

14. -16. LIPANJ 2013.

 

25evthumb

  

 

  

"NO BARRIERS" S 

JOEL BARISHOM

20. - 28. SVIBANJ 2013.

dogadjanja2013 thumb