Na poziv Udruženja gluhih umjetnika iz Milana (Famiglia Artistica Silenziosa) da sudjelujemo na 19. Internacionalnom slikarskom natječaju koji je namjenjen isključivo gluhim slikarima, Udruga „Svijet tišine“ prvi put je na inozemno natjecanje prijavila  4 gluha slikara iz Hrvatske - Josipa Vukojevića, Koču Popovića, Mirjanu Sorko- Nikolić i Kristinu Popović).


19. Internacionalno slikarsko natjecanje (19.CONSORSO INERNAZIONALE di PITTURA ) na temu „Uramljena Valcuvia“ (VALCUVIA in CORNICE) održavalo se od 15.06 do 17.06.2007. u Italiji, mjesto Cuvio, Provincia di Varese.


U velikoj konkurenciji od 42 umjetnička djela, umjetnika iz Italije, Francuske, Rusije, Bjelorusije, Ukrajine, Poljske, Mađarske, Slovačke, Švicarske, Španjolske bilo je predviđeno pet nagrada. Hrvatski slikari  postigli su veliki uspjeh i to:


Prvo mjesto :  osvojio je slikar Josip Vukojević, Slobodnica, Slavonski Brod ( naziv slike “Cuvio zimi“ , tehnika: suhi pastel)

Četvrto mjesto: osvojila je Mirjana Sorko-Nikolić, prof. iz Zagreba, (naziv djela „Cuvio u sumrak“, keramika-raku tehnika)

Kristina Popović osvojila je medalju kao najmlađa gluha učesnica ovog natjecanja, učenica je 2. razreda Škole primjenjene umjetnosti, Zagreb
( naziv djela: “ Cuvio u snovima“, tehnika: akvarel)

Hrvatska ima kvalitetnih umjetnika počevši od Slave Raškaj, Hinka Gudca pa do danas (slikara, keramičara, tekstilnih dizajnera, fotografskih umjetnika) ali nisu imali priliku ići izvan granica svoje zemlje.


Ovaj uspjeh bi se mogao raščlaniti na uspjeh  predsjednice udruge Vande Šagovac (turistički menadžer), kao organizatorice i uspjeh slikara koji su dobili nagrade. Ali najvažniji je uspjeh timskog rada ljudi dobre volje spremnih na suradnju.
Sudjelovanje hrvatskih umjetnika na ovom Internacionalnom slikarskom natjecanju realizirano je uz potporu Ministarstva kulture i Toyota Croatia d.o.o. Zagreb