Prelijepe, (na)gluhe i željne studiranja – 13 djevojaka (među njima i blizanke) će krasiti kalendar za 2013. godinu čije je nastajanje upravo u tijeku, s ciljem prodaje i prikupljanja novaca za humanitarnu akciju pod nazivom "I ja želim znati".
Na raznim lokacijama u gradu Zagrebu, u haljinama najpoznatijih hrvatskih dizajnera, ispred objektiva Tomislava Možea, nikada ne biste rekli da te djevojke nisu profesionalni modeli. No, njihovi životi nisu modne piste i reflektori, već problemi o kojima ljudi s normalnim sluhom nikada ne razmišljaju.


- Najvažniji dio humanitarne udruge je prikupljanje novca za daktilografe na fakultetima, jer bez njih (na)gluha osoba ne može studirati. Prošle godine je dvoje studenata sjelo u klupe, upravo zbog daktilografa koji su napokon donekle počeli djelovati na fakultetima. Međutim, oni sudjeluju u samo nekoliko kolegija, nikako u svima, jer ih ne možemo dovoljno platiti. Ove godine je sedmero studenata upisalo fakultet, ali to je i dalje premalo, jer ima više zainteresiranih, ali nemaju priliku - ispričala je Vanja Jović, akademska slikarica-grafičarka i predsjednica Hrvatske udruge za kreativni razvoj i zaštitu prava (na)gluhih osoba Videatur.


- Ma, ipak je najvažnije to što su cure presretne i uzbuđene, ali i nervozne, jer nisu sigurne hoće li uspjeti njihova komunikacija s fotografom. Ovo je jedna lijepa prilika za njih da se malo pokažu i nose haljine Matije Vuice, Envy Rooma, I-gle, Boudoira, Hippy Gardena, itd. Kako god ispala ova akcija, znamo da smo dali najbolje, što je zapravo i bitno - kaže slikarica koja će dati zadnji potpis na kalendar, jer ga ona i uređuje, te dodaje kako, na žalost, mogu računati jedino na vlastite snage.


- Nažalost Vlada nema sluha za nas, pa na njihov novac ne računamo. Stoga ćemo probati s kalendarom. Još ga uređujemo tako da nismo sigurno koliko će točno koštati, no vjerojatno između 50 i sto kuna. Fotografije iz kalendara će krajem godine biti izložene u galerijama diljem Hrvatske, a ako sve propadne i ne skupimo dovoljno novca, onda ćemo organizirati neki koncert, pa se nadati najboljem - zaključila je Vanja.

Izvor: 21stoljeće.hr


Prototip video uređaja čita znakovni jezik gluhih, prevodi ga u zvučni govor, a funkcionira i obrnuto.


Znanstvenici i studenti Sveučilišta u Houstonu spoznali su kako je komunikacija između gluhih osoba i onih koje čuju i govore često velika barijera u međusobnom sporazumijevanju.


Stoga su proizveli prototip uređaja pod nazivom MyVoice Translator koji na sebi ima kameru za snimanje gesti znakovnog jezika koji koriste gluhe osobe, a potom ih ugrađeni softver pomoću njihovog algoritma prevodi i reproducira u govorni (glasovni) jezik.
Na uređaju se osim kamere nalaze mali ekran, mikrofon i zvučnik, te je u stanju funkcionirati i na obrnuti način, odnosno prepoznavati fraze i riječi iz govora i potom ih na ekranu prikazivati u znakovnom obliku, kako bi i gluhe osobe mogle saznati što im je rekao sugovornik.
U sadašnjoj fazi računalni algoritmi mogu prevoditi jednostavne fraze i pojedinačne riječi, no voditelj projekta Sergio Aleman vjeruje kako bi vrlo brzo mogli proizvesti visoko funkcionalan proizvod koji bi se mogao naći na tržištu.


Prototip uređaja je nedavno osvojio prvu nagradu na konferenciji American Society of Engineering Education conference.
Uređaj radi isključivo s engleskim jezikom i američkim znakovnim jezikom gluhih, a u bazi podataka posjeduje između 200 i 300 slika uz čiju pomoć stvara znakove koji čine jezik gluhih.

Izvor: Portal VIDI


Nema nestašice bizarnim kreacijama koje vas sprječavaju da prespavate, ali concept Meng Fendi-a bi vam zapravo mogao pomoći (i vašem partneru) da se probudite za promjenu na pravoj strani kreveta. Jednostavno nazvani “Prsten” sadrži bazu budilice s dva alarma i par nosivih obruča koji vam omogućuje da se probudite u različito vrijeme od vašeg partnera. Štoviše, elastični vibracijski obruči se stave navečer prije spavanja i jednostavno osiguraju konstantne vibracije kako bi pridobili vašu pažnju umjesto da vam ometaju odmor s nizom probijajućih zvučnih signala.

Izvor: portal Engadget


haljina- Matija Vuica

 

I (NA)GLUHE DJEVOJKE

IMAJU PRAVO NA UČENJE

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

shapeimage 4

 

 GADGET PREVODI

ZNAKOVNI JEZIK GLUHIH 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

shapeimage 2thumb

individual setthumb

“PRSTEN” BUDILICA KOJA

VAS BUDI VIBRACIJAMA