...

Međunarodni kulturni forum „Tjedan kulture i umjetnosti gluhih u St. Peterburgu.“

Međunarodni kulturni forum „Tjedan kulture i umjetnosti gluhih u St. Peterburgu.“

...

U svom trinaestogodišnjem radu udruga „Svijet tišine“ ostvarila je brojnu međunarodnu kulturnu suradnju i kontakte s kulturnim organizacijama za gluhe u Europi pa i šire. Nastavno na tu suradnju članovi udruge „Svijet tišine“ i dalje dobivaju pozive za sudjelovanje na raznim međunarodnim natjecanjima i festivalima. Sva ta sudjelovanja plod su dugogodišnje izgradnje međusobnih odnosa i međunarodne kulturno-umjetničke suradnje koju je udruga „Svijet Tišine“ na čelu s predsjednicom Vandom Šagovac gradila, od osnutka udruge 2006. godine kada za hrvatske gluhe umjetnike u svijetu nitko nije niti znao, pa sve do danas, kada nas tako reći najveća sila u umjetnosti gluhih – Rusija neizostavno poziva na svoje međunarodne izložbe u Muzej Lava Tolstoja.

Sukladno tome, niti prošle 2019. godine nismo izostavljeni te nas Autonomna neprofitna udruga „Kazalište gluhih St. Peterburg“ pozvala na Međunarodni kulturni forum „Tjedan kulture i umjetnosti gluhih u St. Peterburgu“, koji se trebao održati u srpnju 2020. godine. Međutim planove nam je djelomično pokvarila globalna pandemija uzrokovana virusom Covid-19 te je Forum najprije bio odgođen za kolovoz, da bi se na kraju nažalost potpuno otkazao uživo. Međutim, niti to nas nije pokolebalo da u najboljem mogućem svjetlu pokažemo našu važnost i veličinu kada su u pitanju kultura i umjetnost gluhih u Hrvatskoj. Stoga smo, možemo reći vrlo uspješno sudjelovali na online video konferenciji, ostavivši vrlo pozitivan dojam kako na domaćina, tako i na ostale sudionike Foruma.

Želimo naglasiti kako je program ponudi puno više nego što bi se iz samog naziva moglo zaključiti, bogat sadržajem te prepun raznih radionica koje potiču stvaralački duh i razmjenu znanja i iskustava gluhih umjetnika širom svijeta. Bile su tu i stručne konferencije i debate na kojima su sudjelovali umjetnici amateri i profesionalci širom svijeta. Iako iz svega navedenog možemo zaključiti da je Međunarodni kulturni forum uspješno odrađen online, ipak se toplo nadamo kako će se sljedeći Forum ipak održati uživo i prekinuti ovu dvostruku izolaciju u kojoj su se gluhi trenutno našli.


Kontaktiraj nas

Javi nam se putem naše kontakt stranice.